Arxivem la Covid-19. Memòries d'un confinament.
Montornès del Vallès preservarà a l’Arxiu Municipal la memòria popular de la crisi pel coronavirus. Es recolliran expressions ciutadanes creades durant aquestes setmanes en format digital: dibuixos, relats escrits, àudios, vídeos i fotografies.
L'Arxiu Municipal ha engegat un projecte per poder preservar i posar en valor les principals expressions, creacions i iniciatives que el veïnat està duent a terme aquests dies per poder preservar la memòria popular de les vivències i els efectes socials de la COVID-19 al poble.
Des del consistori es fa una crida a la ciutadania a preservar aquests documents històrics cedint a l’arxiu públic els testimonis més rellevants de les experiències personals o familiars. Es tracta de crear conjuntament un patrimoni documental per al futur.
Què es pot enviar i com?
Es poden enviar dibuixos, relats escrits, àudios, vídeos, fotografies, etc., creacions relacionades amb el confinament a casa, amb l’aspecte dels carrers, les activitats des del balcó, les situacions laborals dels serveis essencials i no essencials, les vivències en l’àmbit sanitari, les experiències solidàries, els dols... Les aportacions s'han d'adreçar al correu (Necessites javascript per veure aquest correu-e). El material s’ha d’enviar com a arxiu adjunt o, si pesa més de 10 MB, utilitzar serveis d’enviament de fitxers tipus Wetransfer. Cal fer-hi constar el nom de l’autor o autora, la ubicació, una adreça o telèfon de contacte i, opcionalment, un títol. Un cop acabat el confinament, i quan es pugui reprendre el servei presencial, també es podrà portar el material en un pendrive o similar, a l’Arxiu Municipal (c. de la Pau, 10).
Una col·lecció documental d’alt valor històric
L’Arxiu Municipal es farà càrrec dels materials que arribin i formarà una col·lecció de documents rellevants i representatiu. A aquest conjunt s’hi afegiran les captures de les xarxes socials que evidencien com la població de Montornès s’està interrelacionant amb etiquetes com #cuidemnosmontornes, #joemquedoacasa, etc.
Quan acabi el confinament i després d’un tractament arxivístic, el material resultant serà accessible i reutilitzable per fer-ne difusió en tallers, xerrades, documentals, reportatges i altres publicacions.
Font: web municipal