Personatge del mes: Pete Seeger
Aquest mes de febrer parlem de Pete Seeger, qui va ser un gran cantautor i un gran activista dels Estats Units i ens va deixar fa pocs dies.
Nova York, 03.05.1919; Beacon (Nova York), 27.01.2014.
El seu pare, Charles L. Seeger, ja va ser un compositor i etnomusicòleg, investigador tant de la música folk americana com de la música occidental. La seva mare, Constance, va ser violinista de música clàssica i també professora de violí. D’un entorn familiar molt vinculat a l’art i la música no ser que no neixes una figura cabdal de la història de la música.
Després d’haver estudiat periodisme a la Universitat de Harvard, durant anys va estar recorrent arxius i biblioteques dels Estats Units recopilant peces tradicionals rescatant-les i creant-ne de noves de forma pionera a les dècades de 1950 i 1960 al seu país.
Molts dels seus enregistraments han esdevingut himnes dels moviments pacifistes i ecologistes…”We shall overcome”, “Where all the flowers gone?”. El seu activisme polític I la seva participació en moviments socials el varen convertir en objectiu de la caça de bruixes del senador McCarthy. Va cantar pel moviment obrer, en defensa dels drets civils i contra la guerra del Vietnam i va recolzar la lluita pel medi ambient, etc.
La seva carrera musical va iniciar-se a la dècada de 1940 en els projectes The Almanac Singers i The Weavers, on mantingué una estreta col·laboració amb Woody Guthrie. I va ser mentor de joves promeses que començaven en el folk com Bob Dylan, Don McLean, i molts d’altres.
Quedarà per al record com una de les memòries del seu país que documentar les injustícies, les lluites socials i el gran somni americà.